Preloka in kralji na Betajnovi

Preloka in kralji na Betajnovi

Tema, koga vse je preživela preloška šola, je očitno vznemirila tudi luckega kumeta, saj se nam je po dolgem času spet oglasil z e-pismom:

"Mene bolj kot kronane glave, ki jih naštevate, in bolj kot te, – oprosti, preloški kume –, tvoje kronane figurice zanima, ali morate tudi na Preloki gledat i prenašat kake samookronane glave. Ali imate tudi pri vas kake take samookronane kralje, kot jih moramo trpet v našem kraju? Kralji na Betajnovi se jim je reklo, dokler je bil v modi še Ivan Cankar. Danes, ko je bolj v modi vse ameriško, se jim reče šerifi, lokalni šerifi!"

- Odg. uredništva: Dragi lucki kume, sprašuješ, ali je Preloka oz. preloška šola videla kakega kralja na Betajnovi. Seveda to misliš v prenesenem smislu. Da, videla ga je, videla dobesedno.
To Cankarjevo dramo so namreč Preločani dejansko uprizorili na odru v preloški šoli in z njo z velikim uspehom gostovali tudi v okoliških krajih (Vinica, Adlešiči, Tribuče ...).  Vidiš, dragi lucki kume, torej tudi v tvojem kraju.  V naslovni vlogi kralja na Betajnovi, Kantorja, je nastopil Jože Starešinič - Peričev. To je bila samo ena od predstav, ki so jih Preločani uprizorili v sezoni 1948/49.

gledaliski-oder-v-zgornji-ucilniciNa fotografiji iz leta 2010 so ostanki nekoč slavnega gledališkega odra v zgornji učilnici preloške šole. Na njem je bila pozimi 1948/49 med drugim uprizorjena drama Kralj na Betajnovi.

A. S. (18. 1. 2017)

 

Deli z ostalimi