Preloka in kralji na Betajnovi

Tema, koga vse je preživela preloška šola, je očitno vznemirila tudi luckega kumeta, saj se nam je po dolgem času spet oglasil z e-pismom:

"Mene bolj kot kronane glave, ki jih naštevate, in bolj kot te, – oprosti, preloški kume –, tvoje kronane figurice zanima, ali morate tudi na Preloki gledat i prenašat kake samookronane glave. Ali imate tudi pri vas kake take samookronane kralje, kot jih moramo trpet v našem kraju? Kralji na Betajnovi se jim je reklo, dokler je bil v modi še Ivan Cankar. Danes, ko je bolj v modi vse ameriško, se jim reče šerifi, lokalni šerifi!"

- Odg. uredništva: Dragi lucki kume, sprašuješ, ali je Preloka oz. preloška šola videla kakega kralja na Betajnovi. Seveda to misliš v prenesenem smislu. Da, videla ga je, videla dobesedno.
To Cankarjevo dramo so namreč Preločani dejansko uprizorili na odru v preloški šoli in z njo z velikim uspehom gostovali tudi v okoliških krajih (Vinica, Adlešiči, Tribuče ...).  Vidiš, dragi lucki kume, torej tudi v tvojem kraju.  V naslovni vlogi kralja na Betajnovi, Kantorja, je nastopil Jože Starešinič - Peričev. To je bila samo ena od predstav, ki so jih Preločani uprizorili v sezoni 1948/49.

gledaliski-oder-v-zgornji-ucilniciNa fotografiji iz leta 2010 so ostanki nekoč slavnega gledališkega odra v zgornji učilnici preloške šole. Na njem je bila pozimi 1948/49 med drugim uprizorjena drama Kralj na Betajnovi.

A. S. (18. 1. 2017)