Tretje e-pismo s pravilnim odgovorom, ki je prišlo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., je bilo kratko in jedrnato: “Vaš skrivni objekt je ladja Bela krajina.” Poslal ga je Črnomaljec Matjaž Barič.

Kot je pozneje povedal, ga je do “naše” ladje pripeljalo zaporedje več asociacij. Glavni sta bili povezava Bele krajine, morja in Triglava ter novica, ki jo je nedavno slišal po radiu, da so v Singapuru prodali zadnjo ladjo s slovenskim imenom (naš namig št. 7). Pomagalo mu je tudi to, da je v mladosti pogosto poslušal radijsko oddajo O morju in pomorščakih, kjer je bila na koncu rubrika Kje so naše ladje. In ga je preblisnilo, da gre najbrž za ladjo Bela krajina. Potem se je na internetu – tako za vsak primer – samo še prepričal, da je taka ladja res obstajala in tukaj hitro našel potrditev.

Matjažu smo medtem tudi že izročili darilo, ki mu ga je poklonil Pomorski muzej iz Pirana. In sicer smo se z njim srečali v okviru zaključne prireditve mednarodnega projekta S-factor, ki je bila v KC Semič. Slovesnosti se je udeležil kot nekdanji dolgoletni ravnatelj OŠ Milke Šobar – Nataše iz Črnomlja in gonilna sila tega mednarodnega festivala videov.

Od marca letos je Matjaž Barič namreč v Ljubljani, na čelu ključnega direktorata na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, – vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo.

06 04Simbolično nagrado za pravilni odgovor pa mu poklanja tudi uredništvo www.preloka.si: fotografijo zvonca z "naše" ladje  – kot opomin in opomnik, naj tam v beli Ljubljani ne pozabi na svojo Belo krajino! Napis na tem zvoncu je bil, kot je dejal, ena od ključnih asociacij, da je rešil zagonetko. Dodajamo pa še video, kako smo iz mogočne, velikanske ladje izluščili drobni napis na zvoncu in ga, kot dodatni namig, postavili na simbolni vzorec valov.

Ana Starešinič (4. 6. 2023)

P. S.: Še o ladijskem zvoncu z besedami navtičnega strokovnjaka:

Zvonec, bolj pravilen izraz je ladijski zvon, je na vsaki ladji tradicionalno pritrjen na premčnem jamboru ladje in služi za javljanje nevarnosti in za komunikacijo med stražo na premcu in poveljnikom oziroma častnikom v straži na poveljniškem mostu. No, čeprav danes poteka komunikacija na ladji večinoma preko prenosnih radijskih aparatov (walkie-talkie), je ladijski zvon še vedno del obvezne ladijske navigacijske opreme in ga mora imeti vsaka ladja. Po tradiciji je na zvonu vpisano prvo ime ladje (ob splavitvi) in ostane ne glede na morebitna kasnejša preimenovanja ladje. V praksi se zdaj zvon uporablja na ladjah le redko. Večinoma se hrani na poveljniškem mostu, ker je narejen iz kvalitetnega brona – bron pa je cenjen material in zmikavtov je v številnih lukah po svetu veliko!

Na priloženi fotografiji se vidi viseča vrv, povezana z batom zvona – npr. oficir na premcu, ki je prisoten pri sidranju ladje, z enim udarcem zvona označi 1 dolžino (“nod”) sidrne verige v morju, z dvema dve, s tremi tri itd. Če pa ste gledali film TITANIK, se spomnite, da sta stražarja začela močno zvoniti, ko sta zagledala ledeno goro, častnik na poveljniškem mostu pa je dal takojšnje povelje za ostro zavijanje ladje in za zaustavitev ter vzvratno vožnjo pogonskih motorjev. – No, v tistem primeru zvonjenje z zvonom na premcu žal ni preprečilo trčenja, kvečjemu nasprotno – bolje bi bilo, da bi se v ledeno goro zaleteli čelno ...