1.
Albin Balkovec, Kolpa, 2011,
akril na platnu, 50x60,
izklicna cena 250,00 €

Zadnja ponudba:

Trenutno še ni ponudbe.

Pošlji ponudbo

ALBIN BALKOVEC – BINKO je rojen v Sečjem selu pri Vinici, materi Preločanki in očetu Sečanu. Tam tudi živi in ustvarja. Za seboj ima razmeroma kratko slikarsko kariero, ki jo – kot sam pravi - nadgrajuje z lastnimi izkušnjami in učenjem na lastnih napakah.

S slikanjem se nekoliko resneje in več ukvarja od približno leta 1997. Pravi, da je njegov vzornik in oseba, ki ga likovno usmerja, prijatelj Janez Muhvič; z njim se lahko odkrito in brez dlake na jeziku pogovarja tako o slikarstvu kot politiki pa tudi še o čem drugem. Ustvarja v različnih tehnikah: olje, akril, akvarelne barve ... Karseda različni, odvisni od razpoloženja, so tudi njegovi motivi: portreti, tihožitja, akti, konji, pokrajina, narava ... Naslikal pa je tudi že monumentalno fresko, in sicer na vse štiri notranje stene svoje zidanice: 360-stopinjsko panoramo Vinice, kakor se vidi iz tega njegovega »zornega kota«. Sodeloval je na več skupinskih razstavah, tudi na Hrvaškem, v BiH in v Srbiji. Denimo leta 2006 je bila v Lazarevcu v Srbiji med drugim razstavljena njegova slika Osedlani konj brez jezdeca, nastala leta 1989 in posvečena spominu na prijatelja, ki se je tega leta smrtno ponesrečil.

Že dvakrat se je udeležil likovne kolonije v Kulen Vakufu v BiH. Slike s te kolonije se prodajo v Nemčiji in denar donira otrokom brez staršev, ki jih oskrbujejo v centru Duga. Leta 2010 je na JSKD-jevem ex temporu v Izoli prejel drugo nagrado za sliko z motivom zapuščene barke; sliko je ustvaril brez kakršnihkoli barv, le z lepljenjem mivke na platno.

Motiv slike, ki jo Binko daruje za našo dražbo, je reka, ki jo vidi in sliši iz svoje hiše. Kolpa. Kolpa kot motiv, ki je nam Belokranjcem tako ljub in blizu. Kolpa kot naša belokranjska mati, v kateri se počutimo kot doma, skoraj bi lahko rekli – kot riba v vodi.