4.
Ivan Geder, Konji, 2010,
olje, 35x65,
izklicna cena 300,00 €

PRODANO

IVAN GEDER se je rodil v Kočevju. Slikarstvo ga je zanimalo že v otroštvu, v skrivnosti likovnega ustvarjanja pa ga je vpeljeval priznani kipar in slikar Stane Jarm, ki je bil njegov likovni pedagog.
Je soustanovitelj Društva ljubiteljev likovnega ustvarjanja Kočevja (ustanovljeno 2001) in član Društva ljubiteljev likovnega ustvarjanja Ribnica, udeleženec številnih kolonij, tudi mednarodnih, dobitnik več nagrad in priznanj ter certifikatov v okviru vseslovenskega projekta Zlata paleta.

Sodeloval je na mnogih skupinskih razstavah, imel pa je tudi več samostojnih razstav, nazadnje leta 2010 v Lazah pri Predgradu. To je bila razstava z naslovom Kolpa, ljubezen moja, ki jo je zelo dolgo in skrbno načrtoval. Kolpa in predvsem skriti kotički ob njej so bili njegov prvi, že mladostni umetniški navdih in Kolpa ga navdihuje še danes.

Slika v različnih tehnikah, še najpogosteje pa nanaša olje na platno ali posebni papir z lopatico.

Slogovno je še najbližje ekspresionizmu, čisti realizem ga ne zanima, prav tako ne abstraktno slikanje, čeprav mu tudi to ni tuje. Ko ga določen motiv pritegne, ga naslika eruptivno in hitro. Pri tem ga predvsem zanima igra svetlobe v prostoru.

Motiv s slike, ki jo daruje za preloško šolo, Konji, ga je pritegnil neko jutro, ko se je peljal s kolesom. Čreda konj se je mirno pasla na travniku, potem pa se je na lepem od nekod pojavil beli konj in v hipu se je v zraku začutilo vznemirjenje ... In že je bila tu tudi zgodba. »Na mojih slikah je vedno zgodba. Če ni zgodbe, ni slike,« pravi slikar Ivan Geder.