5.
Dirk Heij, Srečanje z očiščujočimi elementi, 2011,
akril na platnu, 50x70,
izklicna cena 350,00 €

Zadnja ponudba:

Trenutno še ni ponudbe.

Pošlji ponudbo

Akademski kipar DIRK HEIJ se je rodil v Hilversumu na Nizozemskem. Diplomiral je na znani Rietveldovi akademiji v Amsterdamu, smer kiparstvo, in tam opravil še kiparsko specialko. Potem se je poleg kiparstva ukvarjal še s slikarstvom, grafiko in oblikovanjem keramike. Nekaj let je vodil svojo lastno galerijo v Westerborku. Bil je član upravnega odbora Društva likovnih umetnikov in član Kulturnega odbora province Drenthe ter svetovalec za odkupe sodobne umetnosti za Muzej province Drenthe.

Leta 1987 se je za stalno preselil v Slovenijo. Bil je pobudnik ustanovitve KUD-a Artoteka Bela krajina leta 1994 in vse do leta 2011 tudi član upravnega odbora tega likovnega društva. Aktivno je sodeloval na likovnih kolonijah in v drugih skupinskih projektih, imel je tudi več samostojnih razstav, na Nizozemskem in v Sloveniji, nazadnje leta 2008 v Galeriji cerkve Sv. Duha v Črnomlju kiparsko razstavo Glava polna idej ter v galeriji Simulaker v Novem mestu kiparsko razstavo Med preteklostjo in prihodnostjo. Njegova dela hranijo številne javne ustanove in zasebni zbiralci, predvsem na Nizozemskem in v Sloveniji pa tudi drugod po svetu.

Dirk Heij je zelo specifičen, samosvoj upodabljajoči umetnik, ki živi in ustvarja odmaknjeno od umetnostnih središč, v Dragatušu, kjer mu bližnji krajinski park daje obilo umetniškega navdiha. V svoji pestri izpovednosti nikoli ne išče senzacionalnih in atraktivnih prizorov, motive navadno najde v preprostem vsakdanjem življenju in jih zna podajati prepričljivo in kakovostno.

Njegovi kipi izhajajo iz narave in so del narave, so posnetki njenih form in energije in hkrati iskanje popolne kompozicije, ki ni nikoli omejena, temveč mnogotera in različna, kot je pestra in različna vseprisotna življenjska moč.

Vse to je zaznati tudi v njegovi sliki Srečanje z očiščujočimi elementi. Premišljena in izčiščena kompozicija ter jasna osnovna misel: vračanje k prvobitnemu, nazaj k naravi in njeni blagodejni energiji. Z naravo pa se lahko združiš in zaživiš naravno šele, ko odvržeš vso civilizacijsko navlako, taka in drugačna bremena, vse tisto, kar je umetno in nenaravno, skratka kar je v nasprotju z Bistvom.