6.
Bogomir Jakša, Belokranjski par, 2010,
originalni linorez, 70x40,
izklicna cena 115,00 €

PRODANO

200 €, Slavica in Ema Starešinič, Preloka

BOGOMIR JAKŠA, doma iz Gradca v Beli krajini, je že v zgodnji mladosti rad risal, slikal, kiparil v glini, vendar je potem v življenju moral marsikdaj dati prednost drugim pomembnim življenjskim nalogam.

Kot likovni pedagog je v okviru šole in zunaj nje kvalitetno vodil in usmerjal številne generacije otrok, jim svetoval in pomagal razvijati njihov prirojeni talent na likovnem področju. Z njimi je sodeloval na številnih likovnih srečanjih in tekmovanjih. Njegovo življenjsko delo pa je 6 m dolga in 3,5 m široka slika Hodil po zemlji sem naši, ki je nastala kot projektna naloga s člani likovnega krožka in še danes krasi steno v OŠ Loka v Črnomlju.

Bil je član Likovnih samorastnikov v Ljubljani, sodeloval je v odboru za slikarsko kolonijo akademskih slikarjev v Metliki in 15 let tudi v odboru Ex tempora mladih likovnikov Bele krajine. Bil je soustanovitelj in je še vedno aktivni član Artoteke Bela krajina. Še vedno sodeluje v različnih komisijah in odborih ter pomaga izpeljati prenekateri projekt, natečaj in prireditev.

V zadnjih letih pa se z vsem srcem posveča lastni likovni ustvarjalnosti in doslej je in še bo iztrgal pozabi marsikateri belokranjski motiv. Ustvarja v različnih tehnikah. Najbolj znan je po grafikah in slikah z motivi belokranjske noše, pokrajine in značilnih predmetov, npr preše. Doslej je pripravil okoli 10 samostojnih razstav, udeležuje se bienalov, slikarskih kolonij in drugih likovnih srečanj, s svojimi deli pa sodeluje na različnih razstavah v Beli krajini, drugih krajih po Sloveniji in na Hrvaškem. 

Za svojo vsestransko ustvarjalnost in aktivnost v ljubiteljski kulturi – zborovsko petje, gledališka dejavnost, likovno ustvarjanje – je leta 2010 prejel Ganglovo plaketo, ki jo podeljuje občina Metlika za delo na kulturnem področju. O tem, kako pomemben je njegov prispevek na tem področju, priča dejstvo, da je sploh prvi dobitnik te plakete metliške občine.

Tokratno srečanje Bogomirja Jakše s Preloko in Preločani ni njegovo prvo. Njegova grafika z belokranjskim parom že dolgo krasi stene našega kulturnega doma. Gre za eno njegovih prvih grafik, nastalo po motivih s fotografije, ki prikazuje prav našo folklorno skupino Lepa Anka. To je grafika s parom, ki pleše. Zdaj pa nam slikar poklanja še en Belokranjski par, s »podnaslovom« - osvajanje.