7.
Anita Jamšek, iz cikla Kljuke, Mavrična, 2007,
fotografija, 55x45,
izklicna cena 75,00 €

PRODANO

130 €, Marija Vrščaj, Črnomelj

ANITA JAMŠEK- fotografinja iz Črnomlja, z nazivom fotograf 1. razreda  Fotografske zveze Slovenije, članica  Fotokluba Črnomelj in Artoteke Bela krajina - daje vse svoje atome za tiste cilje, ki si jih postavi. Tako nastajajo tudi njene fotografije.

Tako iz žive narave kot iz tihožitij poskuša potegniti kar največ. Oziroma tisto, kar navadnemu in netreniranemu očesu uide ali je neopazno, odstre pa se subtilni umetniški duši.

Od leta 2004 do danes je sodelovala na 15 skupinskih razstavah, svoja fotografska dela pa je na ogled postavila tudi na štirih samostojnih razstavah s pomenljivimi naslovi: Z nečim je treba začeti (2005), Sprehod po Beli krajini (2006), Včeraj, danes, jutri (2007) in Nikoli pozabljeno (2008).

Na svojih fotografijah rada predstavlja staro, domače in že pozabljeno. Starine jo privlačijo, saj ji vzbujajo nostalgična čustva in spomine na otroštvo. Takšni motivi so privlačni tudi za širše množice, vendar avtorica z malenkostno dodelavo fotografijam dodaja svojo noto in predstavi, kako je sama preživela mladost, kako ji je ta ostala v spominu in na kakšen način je podoživljala trenutke, ko je ustavljala čas oziroma se je ob tem vračala v preteklost.

In marsikomu se  ob pogledu na njen mlinček za kavo, krušno peč, starinsko pohištvo, staro kljuko na vratih ... utrnejo nostalgični spomini na svojo mladost in na čas, ko so se tudi predmeti za široko rabo še izdelovali z ljubeznijo.

Za dražbo je Anita Jamšek izbrala eno od fotografij iz svojega cikla Kljuke. Kot sama pravi, zato ker upa, da bo simbolično ljudem odprla srca, da nam bodo priskočili na pomoč, da bomo lahko realizirali svoje sanje. In nam bo s skupnimi močmi uspelo ponovno odpreti vrata preloške šole. Prav tako pomenljiv pa je tudi naslov te njene fotografije iz cikla Kljuke - Mavrična. Kot upanje in napoved boljših časov. Tako kot se mavrica pokaže po dežju in je znanilka lepšega vremena.