8.
Ana M. Jerala, Žanjici, 2011,
akril na platnu, 40x50,
izklicna cena 300,00 €

PRODANO

300 €, Edi Starešinič, Oshawa, Kanada

ANA M. JERALA  je naša domačinka, Preločanka; je zelo aktivna članica našega kulturnega društva Lepa Anka in nam s svojo veliko estetsko občutljivostjo pomaga oplemenititi prenekateri kulturni dogodek.

Svoj naravni talent za slikarstvo je deset let nadgrajevala na Univerzi za tretje življenjsko obdobje v Ljubljani pri akademski slikarki Zdenki Žido. Ustvarja z akrilnimi barvami, ki jih pastozno, včasih lazurno nanaša na platno. Njene barvne nianse so tople in sijoče, prijetne za oko in dušo.

Je članica Artoteke Bela krajina; redno se udeležuje njenih slikarskih kolonij in sodeluje na skupinskih razstavah. Doslej je imela tudi 9 samostojnih razstav: tri v Ljubljani, eno v Dolu pri Ljubljani, tri v Črnomlju in dve na Preloki.

Njeni nedavni razstavi v Črnomlju in na Preloki sta bili posvečeni tradicionalnemu kmečkemu delu steljariji na ozadju slikovite belokranjske pokrajine z brezami in orlovo praprotjo. In pri tem slikarka ni skrivala svojega izredno liričnega, emocionalnega odnosa do obravnavane tematike. To so bili njeni spomini na čas, ko je kmečki človek še živel v popolni harmoniji z naravo.

Popolno harmonijo in povezanost z naravo je čutiti tudi na njeni najnovejši sliki Žanjici. To je naravnost idealen spoj človeka in narave, od katere človek živi, a sta tudi soodvisna. Žitno polje zdaj vrača človeku za ves njegov trud, ki ga je skozi leto vlagal vanj, in ga bo bogato nagradilo – s kruhom.