11.
Janez Muhvič, Brezova Ane, 2011,
akril na platnu, 90x60,
izklicna cena 380,00 €

PRODANO

380 €, Aleša Valič, Ljubljana

JANEZ MUHVIČ  se je rodil v vasici Hrib pri Sinjem Vrhu in tja se je pred približno 10 leti tudi vrnil. Svojo ustvarjalno pot je posebej za ta katalog popisal kar sam.

»Intenzivneje sem začel risati in slikati na staro leto 1999. Najprej so mi pri tem pomagali dobronamerni posamezniki, posebej omenjam dva: Brane Praznik, ki mi je pokazal veliko skrivnosti akvarela, in akademski kipar Jožef Vrščaj, ki me je opogumljal v mojih naporih ter odprl kar nekaj vrat v likovni svet.

Udeležil sem se številnih likovnih kolonij, v Sloveniji, na Hrvaškem, v BiH in Bolgariji. Obiskoval sem JSKD-jeve tečaje pod mentorstvom Nataše Mirtič, Gorazda Šimenka in Toneta Račkega. Lotevam se različnih tehnik in tem. Veliko eksperimentiram in na  več področjih doživljam srečo, ko se zadeve začnejo »odpirati«, kar mi daje nov zagon za delo.

Prvo samostojno razstavo sem pripravil leta 2000 v prostorih JSKD-ja v Črnomlju; pomagala mi je priti do spoznanj, o katerih se mi na samem začetku niti sanjalo ni. Doslej sem razstavljal v več krajih, od Črnomlja, prek Novega mesta do Ljubljane. Sodeloval sem na številnih skupnih razstavah – kot član Artoteke Bela krajina, Društva likovnikov Brežice, Udruge likovnih stvaralaca  iz Zaprešića (s tem društvom sem se po dvakrat predstavil v Sloveniji, na Hrvaškem in na Madžarskem v tehniki akvarela) in Akademije Art prav tako iz Zaprešića.

Na grafičnem področju sem se predstavil s skupino tečajnikov v Novem mestu, in ker je bila razstava zelo dobro sprejeta, tudi v Izoli. V izolski galeriji Sončna dvorana sem leta 2010 prvič samostojno pokazal grafične izdelke - jedkanice, akvatinte, suhe igle in vernis mou.

Kakih posebnih kritik kot samouki anonimnež nisem bil deležen, sem pa doživel precej spodbude od ljudi, ki se v te reči zastopijo, in predvsem veliko veselja po izkobacanju iz jame neznanja in  pričakovanj, v katero padem skoraj vsakič, preden je delo končano.«

Je bilo tako tudi pri sliki Brezova Ane? Na njej za impresionistični hip uzremo zagonetno brezovo deklico, po imenu sodeč prav z naših koncev. Je to morda Ane, ki poplesava med brezami in si pri tem samozavestno popeva »Mili bože, al sm lepa ...« in je pri nas znana kot Lepa Anka?