12.
Ivan Čedomir Ostreš, Škvorc, 2011,
risba, 70x100,
izklicna cena 300,00 €

Zadnja ponudba:

Trenutno še ni ponudbe.

Pošlji ponudbo

Vsestranski umetnik IVAN ČEDOMIR OSTREŠ  je rojen v Zaprešiću na Hrvaškem, kjer tudi živi in ustvarja.

Diplomiral je na Fakulteti za šport v Zagrebu, potem pa še na katedri likovnih umetnosti Pedagoške akademije  pri profesorjih Vilku Glihi, Mladenu Veži in Josipu Poljanu. Osnov likovne umetnosti ga je – kot začetnika – učil tudi priznani hrvaški naivni slikar Matija Skurjeni.

Čedo, kot mu pravijo prijatelji in teh ima zelo veliko tudi na naši strani Kolpe, je umetnik širokih pogledov in z zelo raznovrstnim  ustvarjanjem: slikar, ilustrator, grafik, kipar, pesnik, pisatelj, glasbenik ... Zanj lahko enostavno rečemo: na vseh področjih umetnosti se znajde in izrazi na svoj lastni način, kratko, jedrnato, natančno. Je gonilna sila likovnega delovanja v Zaprešiću in tudi širše. Neprekosljiv je pri postavljanju razstav najrazličnejših del in najrazličnejših tem, svojih in tujih. Leta 2010 je od zagrebške županije prejel nagrado za življenjsko delo.

Risbe, ki nam jo poklanja, smo posebej veseli, saj je z njo na naši dražbi simbolično zastopana umetnost z one strani šengenske meje. Podobno kot naše društvo Lepa Anka si tudi Čedo prizadeva to mejo na različne načine presegati. Pred kratkim denimo z mednarodno likovno kolonijo ob Kolpi v okviru projekta »Kolpa in Kupa sta eno«. Umetniki so z njo želeli po svojih močeh prispevati k ohranjanju te naše naravne vrednote in hkrati dokazati, da nas Kolpa ne deli, ampak povezuje. Na koloniji nastala dela so predstavili v številnih krajih na strani Kolpe in Kupe, tudi v Zagrebu.

Njegovo ustvarjanje je svojevrsten poklon preteklosti njegovega kraja, Preteklost in znotraj nje predvsem ljudje, liki iz preteklosti, ti so zanj neizčrpna tema. Mnoge njegove risbe (s svinčnikom, tušem, v kombinirani tehniki) bodo duh starega Zaprešića ohranile za prihodnje rodove. Tako tudi risba Škvorc: na njej je upodobljen sosed, ki zapušča svojo domačijo, ker bodo na njenem mestu zgradili veliko urbano betonsko škatlo.