14.
Kostja Virant, Kolpa, 2011,
akril na platnu, 70x90,
izklicna cena 310,00 €

Zadnja ponudba:

Trenutno še ni ponudbe.

Pošlji ponudbo

KOSTJA VIRANT  je po rodu iz Straže pri Novem mestu. Slikarski talent je verjetno podedoval po očetu, tudi likovnem samorastniku, ostril pa ga je ob pomoči različnih mentorjev, med katerimi je bil tudi akademski slikar Borut Trobec. Doslej je imel že okoli 40 skupinskih razstav in 35 samostojnih - po Sloveniji in v zamejstvu. Na kar nekaj likovnih bienalih je s svojimi slikami prišel v ožji izbor. Je član belokranjskega likovnega društva Artoteka.

Slika v tehnikah pastela, akvarela, olj in v akrilu.

Privlačijo ga predvsem krajinski motivi, narava s svojim barvnim razkošjem, še zlasti razkošje jeseni; narava je tista, ki mu svoje koloristično bogastvo prenaša na slikarsko paleto, narava je njegov največji učitelj in vzornik.

Na belokranjskih likovnih kolonijah si z izjemnim občutkom za odkrivanje najbolj tipičnih elementov posameznega prostora pogosto izbere za motiv simbole pokrajine, kot so breze, vinogradi, kraški kamen, reka in polja.

Krajino slika veristično ter s posluhom za letni čas in njene razpoloženjske značilnosti, ob tem pa posameznim barvnim vrednostim dodaja tudi osebno, impresivno podoživljanje, ki ga občutimo bodisi kot romantično razpoloženjskost bodisi kot nostalgijo za minevajočim, ki nas napeljuje k razmisleku o naši nemoči pri izničevanju naravnih lepot.

V slikarskem opusu Kostje Viranta pa zavzemajo posebno mesto upodobitve Krke in – kot v našem primeru - Kolpe. Od vseh številnih krajinskih motivov ga namreč daleč najbolj privlači in navdihuje - voda. Voda, ki je vir življenja in ima še mnoge druge simbolne pomene. Voda kot prapočelo vsega, kar je in kar biva, voda kot element, ki na površini odseva naš svet in nas same.