18.
Jože Zabukošek, Preloka, 2011,
olje na platnu, 70x90,
izklicna cena 350,00 €

PRODANO

350 €, Jože Žunič ml., Preloka

JOŽE ZABUKOŠEK je po rodu Štajerec, iz Žič pri Slovenskih Konjicah, ki ga je njegova služba pripeljala v Belo krajino že takoj po študiju. Velja za pionirja amaterske izrazne fotografije v občini Črnomelj. Fotografija je bila že njegova mladostna ljubezen, tudi pozneje ga je spremljala na vseh življenjskih poteh in ji je zvest še danes. V njegovi skrbno urejeni fototeki je na tisoče posnetkov belokranjske pokrajine in stavbarstva ter utrinkov iz vsakdanjega življenja, vse od petdesetih let minulega stoletja.

Potem pa se je njegovemu konjičku fotografiranje pridružil še en – slikanje. Motive za slike najraje vzame s svojih starih fotografij. Najbolj so mu pri srcu mehka belokranjska pokrajina in Kolpa ter stare kmečke hiše in kmečka poslopja, mlini in žage. Od mnogih ni več niti kamna na kamnu. V današnji čas so se ohranili le na fotografijah in zdaj tudi na njegovih slikah.

Jože vedno slika z oljnimi barvami. Njegov slikarski moto je verno odslikavanje izbranega motiva, oprto na realistično slikarstvo.

Tudi temu svojemu hobiju se je posvetil z vsem zanj značilnim žarom in srčno predanostjo. In z energijo, ki jo neumorno vlaga v vedno nove in nove slike, najprej v veselje sebi in takoj zatem v veselje drugim.

Tu je namreč treba omeniti še Jožetov tretji hobi: da rad obdaruje ljudi. Zato tudi svojih slik nikoli ne prodaja, ampak jih le podarja. Naj navedemo le njegove tri največje obdarovance: na prvem mestu seveda Sinji Vrh, ki mu je med drugim poklonil stalno razstavo z 18 panoji fotografij iz časov, ko je tam služboval, in nešteto svojih slik; na drugem mestu Občino Črnomelj, ki ji je podaril 25 slik z motivi starega mestnega jedra Črnomelj, in na tretjem njegov rojstni kraj Žiče (21 slik).

Njegov najnovejši obdarovanec pa je zdaj Preloka – s pogledom na naše selo s sosednjega hribčka Krtinjek. Pred našimi očmi oživi v podrobnostih in barvah nam tako znana podoba: vinogradi in potka v ospredju, v ozadju na obzorju valovita pokrajina čez Kolpo, vmes pa, v središčnem planu, prelepa vasica in v centru slike ob cerkvi naš glavni junak - šola.