KUD Lepa Anka Preloka
Preloka
Prireditve
10.-12.10.2008 Snemanje Steljarije na Preloki

Minuli konec tedna je bilo pri nas živahno kot že dolgo ne. Televizija Slovenija je snemala etnološki dokumentarec o steljarjenju po starem. Scenarij je napisala Ana Starešinič, ki je etnološki dogodek, postavljen v leto 1950, tudi režirala, režiser filma je Brane Bitenc, snemalec Stojan Femec, tonski mojster Marjan Cimperman.

V zahtevnem projektu, ki ga je Organizacijska skupina Steljarije pripravljala z vso potrebno natančnostjo in občutkom za etnologijo že od 26. decembra lani in h kateremu smo pritegnili tako rekoč vse vaščane in mnoge Preločane, ki živijo drugod, v njem pa so zelo tvorno sodelovali tudi Balkovci, Zilje in Grduni, smo se skušali čimbolj približati nekdanjemu skupinskemu delu ob spravilu stelje. Potrudili smo se rekonstruirati steljarijo v petdesetih letih prejšnjega stoletja - rekonstruirali smo podeželsko arhitekturo okoli leta 1950: hiša (zunanji videz, t.i. prva hiža, šporhet, predpeček), gospodarsko poslopje, štala, zidanica, šterna ... Seveda tudi delovne postopke, delovno orodje, obleko in obutev, pripravo hrane, gospodinjske pripomočke in posodje.

Poglobili smo se v še bolj občutljive zadeve, kot so pogled na svet takratnega kmečkega človeka, odnosi znotraj družine, odnos moški-ženska, zabava pred pol stoletja, odnos do živine ...

Menimo, da bo film zanimiv sociološki in psihološki vpogled v življenje našega človeka okoli leta 1950, poskus prikaza takratnega načina življenja in razmišljanja o tem življenju.

Film bo na sporedu konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta.

Hkrati se vam opravičujemo, ker smo našo steljarijo izpeljali brez posebne reklame. Snemali smo pač sliko in ton in bi gledalci in hkrati z njimi najrazličnejši civilizacijski šumi (avtomobili, mobilni telefoni itd.) zmotili iluzijo starih časov. V naslednjih obvestilih bodo v sliki in besedi predstavljeni posamezni snemalni dnevi. Avtor vseh fotografij je Viktor Gerdun. (AS)

01-kozja-reber.jpgDomačijaŠporhetŠterna

 
Obvestila
crte-rumene


www.preloka.si/spletna-drazba

Zadnja novica na "stari" preloški spletni strani
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja, nadaljevanje
 
Predstavljamo msgr. Stanislava Hočevarja
 
Prizor, ki ga bomo po 43 letih ponovili
 
Tehnična navodila za spremljanje prenosa prek interneta
 
Preloka, 13. julij 2013
 
Ako te danes ni na televiziji in internetu, je isto, kot da te ni!
 
Mostovi, nadaljevanje
 
28.6.2013: točno štiri leta potem
 
Ljudje smo (bili) vedno pred politiko!
 
Preloška folklorna skupina v Metliki 8.9.1940
 
Najstarejše fotografije preloških folkloristov, 11.8.1940
 
Najstarejša fotografija preloških gasilcev
 
Od naše cerkve se spet vidi bolje in dlje!
 

VSA OBJAVLJENA OBVESTILA

 
 

Obiskovalci: 819057

 
© 2007 - 2013 Preloka | Kud Lepa Anka Preloka