Lepa moja črnomaljska kumica!

Da, da, samo stvar časa je, da te budo uni gore, pajše vere, terjali ne samo za štivro za hižo, njive, lozo, tršče i Runota, nego i za tvoje mačke, miši i druga tvoja družinčeta, mislim živinčeta. Zato bi ja pristopil k reševanju problema takse za tvojega Runota tako, da takse nebi plačeval. Ako pa te pajši taksisti dojdo rubit, Runota spustil s ketine i reci, da ni tvoj. Sam Runo jim valjda istotako ne bu povedal, čij je.

A kaj se tiče njegovega mikročipa ("majstori" so te za Runotovo čipiranje sigurno več davno opetnajstili, pajše vere!): reci, da čipu ni za verovat, ta čip se lahko i pokvari. Moj računalnik istotako dostipot crkne, zakaj nebi crknil i Runotov računalnik!

Lahko pa se dogodi još huje: da se mu čip pokvari i revež pozabi lajat i začne mjavkat. Kaj te bu u tem slučaju durs rubil za mačjo ali pajšo štivro?!

Ali pa da se mu čip tako jako pokvari , da bu Runo na lepem začel čuvat hižo od tvojega suseda. Kako bu to izgledalo: Runo bu čuval susede, štivro buš pa plačala ti?!

Vidiš, lepa moja kumica, problem štivre za tvojega Runota je dosti bolj kompleksiran, nego se vidi na prvi pogled. Bi pa bilo treba pri nas več davno razmišljat i o štivre na bedatoče pri nas, država bi sigurno mastno kasirala.

                                                                        Preloški kume

(26. 10. 2013)