Umetnik, ki pooseblja idejo mostov

O akademskem slikarju Draženu Turkoviću, ki je rojen blizu Preloke, smo že veliko pisali (Razkrivamo zagonetnega slikarjaSlikarjeva mladostna fotografija ...). Zdaj pa dodajamo še link, na katerem se ta "naš" slikar predstavlja v prispevku Televizije Vaš kanal:

Reka, ki zbližuje

Gotovo se že sprašujete, zakaj preloška spletna stran namenja temu slikarju tolikšno pozornost, zakaj si ga skoraj že nekako lastimo.

Zato, ker slikar Dražen Turković s svojim življenjem in delom pravzaprav personificira idejo, ki jo razvijamo v okviru t. i. obkolpskega projekta mostov. To je ideja, ki je blizu nam vsem, ki živimo v teh krajih: ideja povezovanja, zbliževanja, preseganja meja in take ali drugačne omejenosti. Gospod Turković se je rodil na drugi strani Kolpe (na Pribanjcih), v srednjo šolo je hodil na tej strani (v Ljubljani), diplomiral je v Milanu v Italiji, živi in ustvarja v Pulju, razstavlja po svetu (Milano, Como, Verona, Padova, Pariz, Langenfield, Trier, Ljubljana, Zagreb ...).

Skratka kot človek in umetnik je vpet v lokalno okolje, kamor segajo njegove korenine, a z globalnimi razsežnostmi in svetovnim dometom. (A. S.)