Slavoj Žužek: Živel tunel!

G. Flajšman je s svojim performansom točno za dan žena dregnil prav tja, kamor drugi niso upali! Nezadovoljstvo je strnil v surrealistični nostalgični preformans - provokacijo, če hočete, pod socrealističnim geslom: ŽIVEL TUNEL!

Torej tudi tunel ima pravico do obstoja, bivanja in eksistence! Če hočete, dregnil je v samo bit našega odnosa do Bele krajine! In to ne v smislu lepot in partizanstva, tudi ne v pomenu osvobojenih ozemelj od Viniške republike dalje. Ne. Razlikovat je tu treba med umetnostjo kot l'art pour l'art in umetnostjo v smislu Majakovskega, ki za-maja družbo in iz tega po kovaško nekaj skuje!
Če že politiki ne zmorejo nič in nikogar zapret, kako bodo šele kaj odprli?!

In tu gospod Flajšman preroško ODPRE gradbišče in nastavi ogledalo politiki in sodržavljanom– vsem, posebej pa Belokranjcem! In mačka zacvili, ko se ji stopi na rep!
Poglejte samo komentarje*: od popolnoma nerazumljivih filozofskih diskurzov, rečemo lahko blebetanj, pa do sublimiranih duhovnih izpadov, rečemo lahko kr neki!
A glej, ljudstvo dojame in se pusti sprovocirat!

A performans našega konceptualnega umetnika gre še veliko dlje. S tem ko štarta s kopanjem in pivotira s pivom, ustvari štartnik oz. START-UP.
In gospodu Flajšmanu uspe zagon zagonskega podjetja (start-upa). Poglejmo metrike: število komentarjev, število bralcev. In postavi se ob bok drugemu trenutno najbolj komentiranemu Belokranjcu**:

zagonska (startupovska) ideja o prevozu trupel in ravnanju z njimi! Morbidno? Namesto da bi ta kopal luknje, kot mu jih poklic narekuje, to naredi naš konceptualni umetnik! Njemu pa prepusti, da mu sodišče odredi, da bo nekaj časa, vsaj upajmo, v luknji!

Da, kapa dol, poklon gospodu Flajšmanu, največjemu konceptualnemu umetniku tega trenutka, za briljanten preformans na dan žena!

Slavoj Žužek, na dan 40 mučenikov (10. 3. 2015)

* Dolenjski list, 8. 3. 2015

** Dolenjski list, 28. 2. 2015