Bela krajina ima novo knjigo razglednic

metlika-2 

Zajetna knjiga dr. Božidarja Flajšmana, že njegova druga v letu dni, vsebuje bogato slikovno gradivo - 182 dopisnic in razglednic izdanih v letih od 1870 do 2015. Knjiga je izšla ob 650. obletnici potrditve mestnih pravic prebivalcem Metlike; 150. obletnici ustanovitve Narodne čitalnice v Metliki (prve na Dolenjskem); 100. obletnici rojstva Jožeta Dularja (pisatelja, publicista in muzealca) in 70. obletnici konca druge svetovne vojne in zmage nad fašizmom.

Iz spremne besede dr. Boža Repeta:
Dr. Božo Flajšman je z razglednicami, slikami in sicer strokovnim, a zanimivim in poljudno napisanim besedilom v knjigi Podobe časa, Metlika na razglednicah, pokazal, kakšen skriti arhitekturni in kulturni biser je Metlika. Hkrati knjiga nosi tudi grenak priokus, saj se izkazuje, da je samostojna slovenska država do mesta in belokranjske pokrajine mnogo bolj mačehovska, kot so bile prejšnje državne tvorbe, v katerih se je mesto oblikovalo, raslo in živelo dinamično gospodarsko in kulturno življenje.

Na naslovni strani so motivi z razglednic:
- pred zadnjo vožnjo s poštnima kočijama iz Metlike čez Gorjance v Novo mesto 27. maja 1914; fotografiral Anton Mucha,
- začetek gradnje cestnega tunela skozi Gorjance z belokranjske strani, Metlika, 8. marec 2015; fotografiral Nikola Vukmanič (Foto kino klub Fokus Metlika).

Knjigo je izdala in založila Mestna skupnost Metlika.

Predstavitev knjige dr. Božidarja Flajšmana PODOBE ČASA, Metlika na razglednicah,
bo v četrtek, 23. aprila 2015, ob 20. uri v hotelu Bela krajina v Metliki.