"Rojstni kraj" pesmi Sveta noč smo letos poleti obiskali tudi Preločani.

1Na današnji dan pred natanko 200 leti – torej 24. decembra 1818 – je v vasici Oberndorf pri Salzburgu nastala in bila prvič izvajana pesem Sveta noči (v nem. izvirniku Stille Nacht, avtor melodije Franz Gruber, avtor besedila Joseph Mohr). Potem se je pesem naglo širila in razširila po vsem svetu. Danes je prevedena v več kot 300 jezikov in brez nje si ni mogoče predstavljati božiča.

2aPrepevamo jo po cerkvah, domovih, na trgih, koncertih, poslušamo jo po radiu, televiziji, na računalnikih, na pametnih telefonih ... Ta pesem milijardam ljudi po svetu pričara praznično toplino in mir božiča ter vzbuja upanje. In dela tudi čudeže, kot je bil na primer neverjeten pacifistični čudež na božični večer leta 1914:

3Takrat, 24. decembra 1914, je morija prve svetovne vojne divjala že približno pet mesecev in terjala že več kot milijon mrtvih ali ranjenih. Na najbolj krvavem bojišču zahodne fronte – na flandrijskih poljih v Belgiji – se je iz jarkov in rovov na obeh straneh približno 50 km dolge frontne črte na božični večer na lepem zaslišala pesem Sveta noč. Vojaki so jo peli v svojih maternih jezikih: nemščini, angleščini, francoščini, flamščini ... Orožje je na lepem utihnilo, vojaki na obeh straneh so dvignili bele zastave, se na sredini bojišča rokovali, objemali; to spontano in samovoljno sklenjeno premirje je doseglo vrhunec v prijateljski nogometni tekmi naslednji, božični dan.
Tako je pesem Sveta noč na božični večer leta 1914 ustavila vojno. Ampak le za en dan. Poveljujoči na obeh straneh so se zbali tega mirovništva, ki bi se lahko sprevrglo v upor, in tovrstno božično bratenje je bilo poslej strogo prepovedano.

"Sveta noč" danes velja za pesem miru. Njeni 200. obletnici nastanka smo se letos poklonili tudi Preločani – prav tam, kjer se je "rodila".

4a 5

Ana Starešinič (24. 12. 2018)