06- 15: Metliški turn kot metafora

Kakor je narodna noša postala tudi vizualni simbol za narodno pripadnost,
nosi v sebi veliko simbolike tudi naše plesno izročilo.

Posebej še Metliški turn. Je veliko več kot le simbol medsebojnega povezovanja. Simbolno povezovanje je lahko linearno: npr. živa veriga med krajema in državama ali recimo tek štafet ... Stopnjevanje tega simbola je, ko si podamo roke in sklenemo krog (npr. belokranjska kola). Krog simbolno nakaže, da smo vsi povezani z vsakim, ni začetka ne konca. Ta krog "življenja" se da razširiti, kaj obdati (npr. Blejsko jezero) ali kaj zaobjeti.

Metliški turn pa je veliko več: simbolizira podpiranje, spominja nas na to, kako generacije stojijo na ramenih prejšnjih, predhodnikov, prednikov. To, da živimo na ramenih prejšnjih generacij, nam je - kot ribi voda v akvariju - kar nekako samoumevno, neizraženo. Ampak turn to ponazarja, turn v edinstveni formi v našem ljudskem izročilu.

Pa je turn še več: simbolizira naše stremljenje kvišku, v višave, nad trenutne (zemeljske) skrbi (Krleža: "V množici je toplo, a tudi smrdi!"). Gor, kjer je razgled, gor, ven iz trnja in plevela. Na vrhu te lahko kdo opazi ali pa kaj oplazi (strela).

To dvigovanje pa je možno le, če te drugi pri tem podpirajo in če jim ti zaupaš. Torej je turn tudi simbol zaupanja, ne le povezanosti!

Metliški turn je v plesu to, kar je v arhitekturi katedrala: univerzalno sporočilo!

Po drugi strani: zavist, nevoščljivost, "samo naj sosedu krava ...", človeka tlačijo, držijo sklonjenega. In v Metliškem turnu, torej našem izročilu in tradiciji, Belokranjci to presegamo in s tem nam turn - simbol - kaže pot naprej!

Ana Starešinič (28. 6. 2015)

P. S.: Nismo pa pozabili tunela, luknje, ki pa ne sili navzgor, temveč skozi. In glej, ko bomo enkrat prišli skoz (tunel), bo Bela krajina šla (enkrat tudi) navzgor!

metliski-turnJurjevanje 2015, foto Mirjam Bezek - Jakše, Dolenjski list