V letošnjem letu smo na preloški spletni strani namenjali precej pozornosti raziskovalnemu projektu o življenju ob okupacijskih mejah v Sloveniji med drugo svetovno vojno. V ta obsežni projekt je seveda vključena tudi Bela krajina, torej tudi Preloka (o tem smo poročali tukaj, tukaj in tukaj) in preloška fara (tukaj in tukaj).

Zdaj je ta obsežni projekt na polovici poti in ob tej priložnosti so na Filozofski fakulteti v Ljubljani odprli razstavo o rezultatih dosedanjega dela. Preloka in preloška fara sta na tej razstavi zastopani s pričevanjem Marije Starešinič o narodnozavednem preloškem župniku Jožetu Pokornu in s fotografijo pričevalca Ivana Starešiniča.

 1234

Sicer pa izsledkom raziskav lahko še naprej sledite na Facebook strani Projekt Okupacijske meje. Raziskovalna skupina, v kateri sta tudi Belokranjca dr. Božidar Flajšman in dr. Bojan Balkovec, je doslej opravila že več kot 60 intervjujev in na desetine terenskih raziskav in raziskav v najrazličnejših arhivih. Izmerili in prehodili so 560 km okupacijskih meja v Sloveniji iz let 1941–45, odkrili nešteto mejnih kamnov, stražnih stolpov in bodečih žic, ki so usodno zaznamovali življenje naših staršev in starih staršev.

Osnovni namen tega projekta je ozaveščanje. Kot je ob odprtju razstave na Filozofski fakulteti v Ljubljani dejal vodja projekta dr. Božo Repe: "Ne pozabimo: vsaka nova vojna se začne, ko naslednja generacija izgubi zgodovinski spomin. Naj naša raziskovanja in razstava, ki jo odpiramo, pripomorejo k temu, da ga današnja ne bo!"

A. S. (5. 12. 2018)