1Končuje se triletni raziskovalni projekt o življenju ob okupacijskih mejah v Sloveniji med drugo svetovno vojno, ki smo mu ves čas namenjali precejšnjo pozornost tudi na naši spletni strani. Kako tudi ne, saj so v njem s svojimi pričevanji sodelovali tudi mnogi Belokranjci, tudi s Preloke (gl. tukaj, tukaj in tukaj) in iz vse preloške fare (gl. tukaj in tukaj).

2Zgodovinska vrednost tega obsežnega projekta je prav to, da je obdobje okupacije predstavljeno skozi človeške zgodbe in usode »navadnih« ljudi, torej da v njem ob zgodovinarjih in strokovnjakih nastopajo pričevalci, ki so jim odločitve t. i. velikih akterjev spremenile življenje in ki so te odločitve tudi morali živeti.

3Zgodovinski pa je bil tudi nedavni zaključni simpozij: spričo aktualnih razmer je bil prestavljen v spletno okolje in neposredno predvajan na projektovem FB profilu. V slovenskem zgodovinopisje je bil to prvi popolnoma spletni simpozij, saj se je vsak od predavateljev oglašal s svoje lokacije, "na daljavo" pa je simpozij spremljalo in se občasno vanj vključevalo z vprašanji tudi številno občinstvo.

4Vsa predavanja s simpozija si zdaj lahko ogledate tukaj. Posebej pa izpostavljamo predavanje dr. Božidarja Flajšmana z naslovom "Vinceremo, Videt čemo" – o okupacijskih mejah v Beli krajini.

Rezultati projekta so predstavljeni tudi v več publikacijah. Nekatere so že prostodostopne v elektronski obliki (tudi knjiga o izsledkih v Beli krajini), knjige v tiskani obliki bodo na voljo po koncu izrednih razmer.

Povejmo še, da je razstava, ki je lani gostovala v Beli krajini (aprila v Metliki, maja v Semiču, junija v Črnomlju), zdaj preoblikovana v spletno razstavo in je trajno dostopna tukaj. Dodane so tudi povezave na video posnetke.

V naslednjih dveh prispevkih pa podrobneje o obeh fotografijah zgoraj desno.

Ana Starešinič (18. 4. 2020)