1Na kresni večer (23. junija) pred natanko 70 leti se je na Preloki, v zaselku Jakovini, rodil deček, ki so mu dva dni kasneje pri krstu izbrali za zavetnika sv. Jožefa – sv. Jožefa Delavca. In to ime ga je, v smislu latinskega reka “nomen est omen”, zaznamovalo za vse življenje!

Jože se je najprej izučil za mizarja in bil potem 13 let pravi mojster svojega poklica, nato pa je končal še teološko fakulteto. Na petrovo (29. 6.) pred 35 leti je bil posvečen za duhovnika in dan kasneje (30. 6. 1985) je daroval na Preloki svojo prvo sv. mašo. In letos sredi avgusta bo minilo natanko 30 let, kar je župnik v Starem trgu ob Kolpi.

Njegovi Polanci ga imajo radi, ne le kot dušnega pastirja, ampak tudi zaradi neizčrpnih idej in mojstrskih rok, s katerimi marsikaj postori tako v farni cerkvi in župnišču kot tudi v 13 podružnicah svoje župnije. In leta 2006 je tam ustanovil skupnost za odvajanje od zasvojenosti TAV. Kot voditelj te skupnosti je pomagal več kot 100 "izgubljenim sinovom" in mnoge tudi spravil na normalno življenjsko pot.

Ob vsem tem delu pa Jože vedno najde čas tudi za svojo rojstno vas in faro. Nedavno (za miklavževo lani) nam je podaril unikatno kapelo v našem župnišču. TUKAJ si lahko preberete, kaj vse je doslej postoril na Preloki in za Preloko. Kot smo takrat zapisali: "Jože se tako razdaja na vse strani, da bi morda moral biti krščen tudi za Miklavža!"

In kot je zdaj ob svoji 70-letnici sam zapisal: "Čeprav je treba v življenju marsikaj potrpeti in se odreči mnogim rečem, smo vendarle ustvarjeni za srečo. Sreča pa ni v poležavanju in izkoriščanju naivnih ljudi. Sreča je, ko nekaj koristnega narediš, ko komu pomagaš ali mu pokažeš pravo pot."

Jože, ob tvoji 70- letnici ti tudi iz preloške fare želimo še veliko zdravja, moči in vedrine duha. In da bi še naprej in še dolgo delil na vse strani darove svojega duha in pridnih rok!

A. S. (3. 7. 2020)

P. S. 1: Na fotografijah so utrinki velikega slavja, ki je bilo 23. junija 2020 v Starem trgu ob Kolpi. Udeležili so se ga ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar, dekanijski duhovniki, jubilantovi sošolci s teološke fakultete ter farani in najožji sorodniki, sodelavci in prijatelji.

P. S. 2: Dva dni kasneje, 25. junija 2020, pa je bil Jože Pavlakovič spet v preloški cerkvi, tako kot pred natanko 70 leti. Tokrat je na Preloki daroval mašo v zahvalo za milost sv. krsta. Kot pogosto poudarja tudi papež Frančišek: krstni dan je vendar bolj pomemben od rojstnega!

2345678910111213