Intervju z navtičnim strokovnjakom Jožetom Starešiničem v novi, jubilejni številki revije Val navtika:

1aBelokranjec, Preločan Jože Starešinič ima pravo mero pomorskega znanja, saj je na svoji profesionalni poti kot oficir in upravitelj stroja na ladji preplul tako rekoč vsa morja in oceane sveta, pozneje pa kot tehnični inšpektor nadziral in vodil ladje največjega slovenskega ladjarja Splošne plovbe. Zadnjih 23 let kot surveyer (izvedenec) enega največjih ladijskih registrov na svetu – Germanischer Lloyd oziroma DNV GL – skrbi za tehnično brezhibnost obstoječih ladij in nadzoruje gradnjo novih na svetovnem nivoju. V okviru svojega dela je več kot 20 let profesionalno nadziral tudi gradnjo plovil v begunjskem Elanu.

V pričujočem intervjuju nam Jože omogoča vpogled v svoje lastno plovilo, – prvo in veliko uspešnico podjetja Elan, ki sta jo zasnovala in oblikovala brata Jakopin: jadrnico Elan 31, z zaporedno številko 6, letnik 1984. Regatna različica te jadrnice je v letu 1984 zmagala na vseh regatah, na katerih je nastopala (skupaj 28), v letu 1985 pa tudi na svetovnem prvenstvu 3/4 toncev IOR v razredu serijskih bark (pred Dehler DB2 in X-102 in X-99).

Čeprav je Jožetova jadrnica že nekakšen morski oldtimer, saj je stara že 37 let, ima še vse originalne glavne dele, vključno z motorjem, in je videti kot nova. Prvič zato, ker je bila odlično zgrajena: jadrnica Elan 31 je bila prava cvetka slovenske industrije, izdelana iz kakovostnih materialov in v optimalnih pogojih gradnje. In drugič zato, ker jo njen lastnik lepo, pravilno in redno vzdržuje ter seveda pravilno uporablja.

Letos pa je Jože svoji lepotici privoščil še kompletno obnovo – iz spoštovanja in ljubezni do tega nekdanjega ponosa Slovenije ter v zahvalo za vse z njo preživete nevarnosti, nevihte in tramontane na morju. To pa je tudi osrednja tema intervjuja: pomen pravilnega vzdrževanja plovila za njegovo brezhibno kondicijo in dolgo življenjsko dobo.

Izsek iz intervjuja je TUKAJ, celoten intervju pa si lahko preberete v reviji Val navtika, št. 257, str. 64 – 67.

2345

A. S. (6. 7. 2021)