Danes goduje sv. Miklavž, prvi od dobrih mož, ki nas v decembru obdarujejo, seveda če smo bili pridni. In spletna skupnost, ki se združuje okrog www.preloka.si, je bila gotovo pridna! Med drugim smo nedavno zabeležili že tri milijone ogledov naših spletnih vsebin. Zato zdaj – kot smo obljubili TUKAJ, posebno darilo: ljudska pesem, ki jo je na Preloki posnela in zdaj hrani Televizija Slovenija.

12 06Posnela jo je leta 2008, ko je snemala »Steljarijo na Preloki« – etnološki film o tradicionalnem sodelovanju med vaščani ob košnji steljnikov. Ker sta čas in vsesplošna mehanizacija takrat steljarijo že nepreklicno pometla v zgodovino, smo jo seveda rekonstruirali. Postavili smo jo v petdeseta leta prejšnjega stoletja, v ustrezno podeželsko arhitekturo, rekonstruirali tudi delovno orodje, obleko in obutev, pripravo hrane, gospodinjske pripomočke in posodje ...

Določene dele dokumentarca pa je bilo treba zvočno »podlagati« z ljudskim petjem, zato smo sestavili priložnostni pevski zbor. Z njim smo posneli tri pesmi, ki so jih Preločani (dokumentirano!) peli v 50-ih letih. Med njimi je bila tudi ljudska pesem »Ena ptička priletela«:

A. S. (6. 12. 2022)

P. S.: Iz zanesljivih ustnih virov vemo, da je bila ta pesem javno zapeta na Preloki 1. maja 1956, na piru Angele Starešinič - Iz kovašnice in Mihaela Čoholića. Zapela sta jo Marija Starešinič - Jurkova in Stane Starešinič - Frankovičev.