Tunel med fikcijo in realnostjo

Še preden se je skozi tunel videla luč na drugo stran, so na tej strani prehiteli čas!

Čas so prehiteli tako, da so odprli konec tunela iz Novega mesta v Belo krajino (gl. otvoritev) še preden so ga z druge, dolenjske strani sploh začeli kopati! To pa se seveda lahko naredi le simbolično, simbolike pa tunelom res ne manjka (spomnimo se samo sarajevskega tunela).

In tako je "naš" tunel preplavil medije in dosegel Televizijo Slovenija (prebil se je celo na sam začetek njene tedenske oddaje Utrip), pa na Planet TV, v Delo ..., da o lokalnih medijih sploh ne govorimo. V časniku Delo, denimo, je postal novica z rekordnim številom všečkov ... V Dolenjskem listu je na veliko presenečenje novinarke in spletnega uredništva celo postal novica z daleč največ komentarji in z na tisoče in tisoče kliki.

Tunel pa ni postal le predmet novinarskih prispevkov v tiskanih in avdiovizualnih medijih, ampak tudi umetnostnih zvrsti, kot sta poezija in film, ter filozofskih razprav. In postal je iztočnica že za nove ideje ...

Če torej potegnemo črto: tunel kot provokacija je bil svojevrstno soočenje z aktualnimi temami in dilemami, soočenje z realnostjo. Vsaka provokacija provocira, a samo prava provokacija tudi sprovocira. Tako kot je sprovociral tunel!

A. S. (15. 3. 2015)