Malinica v našem bregu

malinica-v-nasem-bregu

V malinici v našem bregu so se še ob začetku 2. svetovne vojne vrtela štiri vodna kolesa, žito so drobili štirje kamni, v mlinu pa je bila tudi stupa. Lastniki so bili trije: Jure Ivanušič (Gornji Vale) je imel dva kamna - t. i. črnega in belega, Jure Vidina (Đorđ) enega - črnega in Mara Vidina (Stravnikovka) enega - tudi črnega.

T. i. beli kamen je mlel pšenico za t. i. beli kruh, črni kamen pa vse ostalo (koruzo, ječmen, proso, rž ...) - za prosenico in za živino. Že po številu kamnov lahko sklepamo, da so bili to časi, ko je bilo pri nas pšenice bolj malo in beli kruh le redko na mizi.

Ob malinici sta bila čolna, s katerima so prevažali čez Kolpo na to stran zrnje, nazaj na ono stran pa moko za stranke iz Prilišća in Vukove Gorice. Posebno Đorđ je slovel kot odličen brodar (tj. čolnar).

Potem pa so se kamni počasi ustavljali. Najprej Đorđev kamen (Jure Vidina je umrl leta 1948), potem še Stravnikovkin (Mara Vidina je umrla 1957). Mlinar Jure Ivanušič je umrl leta 1954, vendar je njegovo delo nadaljevala tja do leta 1965 oz '66 njegova sestra Ana. In Ana Ivanušič je bila zadnja mlinarica v malinici v našem bregu.

Potem so napravili svoje nalivi in narasla Kolpa, zime in ta neizprosni zob časa ...

Podatke zbrala Ana Starešinič

P. S.: O malinici v Žuničih si lahko preberete tukaj.