Na današnji dan pred 75 leti se je končala 2. sv. vojna; danes torej praznujemo dan zmage in hkrati tudi dan Evrope. Če ne bi bilo ukrepov zaradi epidemije, bi po Evropi danes potekale številne slovesnosti. V našem glavnem mestu recimo bi bili priča najbolj množični prireditvi – tradicionalnemu Pohodu ob žici okupirane Ljubljane.

1Tako pa je zdaj vsa ta realnost odpovedana in se seli na zaslone, v navidezno – digitalno resničnost. Spodobi se torej, da v počastitev praznika naložimo kak "pospleteni" prispevek tudi na spletno Preloko.

Tokrat o skoraj pozabljenem drobcu iz zgodovine naših krajev: zgodbi ožičene vasi Zilje med italijansko okupacijo.

2Italijani so si namreč med 2. sv. vojno v Ziljah postaviti utrjeno postojanko. Zasegli so tri hiše s pripadajočimi gospodarskimi poslopji (Markovo, Grujino in Vukovo) in jih utrdili, območje pa ogradili z bodečo žico. Pred Markovo hišo so tudi postavili bunker; do materiala zanj so prišli tako, da so porušili enega od hlevov. Domačini so se morali zateči k sosedom.

3Dokumentarno gradivo o tem in pričevanja nekaterih Ziljanov so zbrani v okviru projekta Okupacijske meje. Več o tem si zdaj lahko preberete v prispevku dr. Bojana Balkovca v knjigi Vinceremo, videt čemo.

Ko bo torej beseda spet nanesla na žico okoli Ljubljane ali pa ogrado okoli Slovenije, se le spomnimo, da so le streljaj od sedanje ograje ob Kolpi nekoč bile tudi ožičene Zilje!

Ana Starešinič (9. maja 2020)