06 20V torek, 23. junija 2020, ob 11. uri bo v gasilskem domu v Ziljah novinarska konferenca ob izidu knjige Vinceremo, videt čemo.

Gre za eno od knjig, ki je nastala v okviru triletnega raziskovalnega projekta o življenju ob okupacijskih mejah v Sloveniji med drugo svetovno vojno in v kateri so predstavljeni najpomembnejši izsledki raziskave, povezani z Belo krajino in Belokranjci.

Zakaj predstavitev v Ziljah? - Zato, ker so prav Zilje in sosednje vasi Balkovci, Preloka in Žuniči v tej knjigi zastopane s številnimi pričevanji ter fotografskim in drugim dokumentarnim gradivom. Mnogo tega gradiva bi za vedno utonilo v pozabo, če ga ne bi tako rekoč v zadnjem hipu iz pozabe potegnili raziskovalci projekta. Eden takšnih skoraj pozabljenih zgodovinskih drobcev je tudi zgodba ožičene vasi Zilje.

Knjigo in dogajanje v letih 1941–1945, ki je usodno zaznamovalo življenje naših staršev in starih staršev, bodo predstavili vodja raziskovalnega projekta Božo Repe in dva od soavtorjev knjige – Belokranjca Božidar Flajšman in Bojan Balkovec.

Lepo vabljeni!