Le kako uro po Jadranu Čehu je uspešno razvozlal zagonetko "skrivnostna Bela krajina” še Borut Petric iz Metlike, in sicer v svojem drugem poskusu. Navajamo njegovo drugo e-pismo:

Sem šel še enkrat skozi vse vaše namige in ja, izključno gospodarski objekt je bila ladja Bela krajina, zgrajena v Uljaniku (direktor g. Kopinič), na delu ladje napis in na samem kljunu ladje je simbol Triglava in zvezde.
Moje drugo ugibanje in moj odgovor:
Vitrina je visela v salonu ladje Bela krajina.

Kot je Borut še povedal, je bila zanj ključna fotografija interjera, ki naj bi spominjal na enega od Titovih reprezentančnih objektov. In ko je v iskalnik vtipkal "brod galeb interier", je vedel, da gre za ladjo. Potem je bil do “Bele krajine” zanj le še korak, saj je za to ladjo vedel že od prej.

Že od prej pa obiskovalci spletne Preloke poznamo tudi Boruta Petrica. Kot odličnega fotografa smo ga spoznali že leta 2011, ko sta bila pri nas belokranjsko-prekmurski koncert in dobrodelna dražba slik za obnovo naše šole (gl. npr. tukaj).

Danes, dobro desetletje potem, se Borut še ukvarja s fotografijo, a le še za hobi. Profesionalna pot ga je vodila še naprej na tehnično področje. Kot že prej, tudi zdaj ustvarja in raziskuje. In o njem gre glas, da je tudi na tem področju – odličen!

Nagrado za pravilni odgovor, ki mu jo je poklonil Pomorski muzej iz Pirana, je medtem že prejel.

Mi pa mu dodajamo še eno darilo: ker je Metličan – fotografijo metliške delegacije na slovesni predstavitvi “naše” ladje 5. avgusta 1961.

06 02 1Prihod “Bele krajine” pred Piran tistega dne je bil veliko in s številnimi fotografijami zabeleženo doživetje. Na svečanem sprejemu za povabljene goste in ogledu ladje (gl. namig št. 3) se je trlo politikov, slavnostnih govornikov, tudi uglednih umetnikov ... Med številnimi gosti iz Bele krajine pa je bila tudi metliška delegacija. Takole so se ovekovečili na slavnostnem odru, ki je bil postavljen na palubi ladijske krme.

06 02 2aTa fotografija je iz arhiva Janka Bračike, skenirano hrani portal Kamra. Janko Bračika je drugi z leve, zanimivo pa bi bilo identificirati tudi ostale osebe na fotografiji. Je morda tretji z leve Tone Koželj? Nika Belopavloviča, ki je bil tisti dan eden od slavnostnih govornikov, na tej fotografiji gotovo ni, pravi njegova soproga, gospa Belopavlovič. Se pa danes 97-letna gospa tega veličastnega dogodka dobro spominja, saj je bila takrat z možem v Piranu; tudi nje pa na tej fotografiji ni. Na fotografiji je gotovo tudi takratni predsednik ObLO Metlika Franc Vrviščar (gl. članek iz Dolenjskega lista). Ga kdo prepozna? Je morda prvi z leve? Vse informacije dobrodošle na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled..

A. S. (2. 6. 2023)